WordPress CMS wat is het nou eigenlijk?

Voor het maken van onze websites maken wij vaak gebruik van het content management systeem WordPress CMS. Maar wat is WordPress nou eigenlijk en wat kan je ermee?

Wat is een CMS?

CMS staat voor ‘content management systeem’ en is een systeem dat gebruikers de mogelijkheid biedt om een website te onderhouden en aan te passen zonder technische kennis nodig te hebben. Websites worden gebouwd met HTML, een code taal voor webbrowsers om websites op het scherm te kunnen tonen. Een CMS vangt een deel van het schrijven van deze codetaal af, waardoor gebruikers in staat zijn om zonder al teveel technische kennis toch wijzigingen aan hun website te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wijzigen van teksten of het uploaden en plaatsen van afbeeldingen en/of video’s.

Wat is WordPress?

WordPress is een CMS waarmee websites kunnen worden gemaakt én gemakkelijk worden onderhouden. WordPress is ooit begonnen als een klein CMS waarmee snel en eenvoudig weblogs gemaakt konden worden. Het gebruik van WordPress.org is gratis en de broncode is open-source. Mede daardoor heeft dit CMS, door de jaren heen, zich steeds verder ontwikkeld en is het allang niet meer alleen een blogging-platform. WordPress wordt steeds meer gebruikt door grote merken en bedrijven om websites mee te maken. Inmiddels is een op de vier websites ontwikkeld met WordPress. Het beantwoorden van de vraag wat WordPress is kan niet in een paar regels, dus…

Wat is WordPress nou echt?

WordPress is een vrij weblog-systeem waarmee, zonder geavanceerde kennis van HTML en PHP, toch een website, weblog of webshop gemaakt kan worden.
Wordpress wordt meer en meer gebruikt, op dit moment is zelfs een op de vier wereldwijde websites gemaakt met WordPress. Dit aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. WordPress is open-source en het gebruik ervan is gratis, groot bijkomstig voordeel is dat het zoveel als men wil aangepast mag worden.

Functies

WordPress biedt een hele hoop verschillende functies, teveel om hier allemaal uit te leggen. We bespreken daarom de meest gebruikte functies van WordPress.

Door middel van thema’s, ook wel ‘themes’ of ‘templates’ genoemd, is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de standaardvormgeving die WordPress levert. Thema’s kunnen zelf worden gemaakt of aangekocht worden via tal van WordPress thema winkels. WordPress biedt de mogelijkheid om meerdere thema’s te installeren en tussen deze te wisselen. Templates kunnen worden geïnstalleerd via het admin-panel of door het te uploaden via FTP.

Naast thema’s zijn er ook talloze plugins beschikbaar die allerlei functies toevoegen aan de website. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld een contactformulier (vb. Contact Form 7) of spamfilters (vb. Akismet). Plugins worden meestal ontwikkeld door ontwikkelaars in de WordPress community en zijn soms gratis en soms betaald te gebruiken. Anno 2014 zijn er meer dan 28.000 plugins beschikbaar in de WordPress.org database.

Een veelgebruikte functie zijn widgets. Widgets zijn kleine functionaliteiten die gebruikers kunnen implementeren in de sidebar of footer in hun website. Vanuit het admin-panel kan eenvoudig met een drag-and-drop systeem verschillende widgets naar de sidebar en/of footer worden gesleept. Widgets kunnen gewoon tekst, maar ook slideshows, een zoekbalk een weblog-archief, etc… bevatten.

Onder de motorkap

Om WordPress te laten functioneren is er gebruik gemaakt van een MySQL database. Dit is een systeem, opgebouwd uit verschillende tabellen (wel of niet gekoppeld aan elkaar) waarin data geplaatst kan worden, zoals webpagina’s, afbeeldingen, teksten, etc…Wanneer een bezoeker naar een WordPress website navigeert wordt een pagina opgehaald uit deze database en getoond op het scherm.
Zonder MySQL database kan WordPress niet functioneren. Op webhosting servers zonder ondersteuning voor MySQL database kan er dus geen WordPress CMS geïnstalleerd worden.

WordPress website laten maken?

Wij maken WordPress websites die zijn afgestemd op u of uw bedrijf! Laat u inspireren of als u vragen heeft neem dan contact met ons op.

 

2733