Een toekomst zonder wachtwoorden

toekomst-zonder-wachtwoorden

Herkent u dat?

U probeert uw telefoon in te komen, maar u moet eerst dat wachtwoord intypen om op het scherm te komen. Een nodeloze actie, zeker omdat u met enige regelmaat uw wachtwoord moet veranderen.
Google heeft mogelijk het antwoord hierop: Project Abacus. Abacus is een nieuwe manier van authenticatie en draait niet meer om het intypen van wachtwoorden of SMS verificatie. Abacus streeft er namelijk naar om alle smartphone sensoren en signalen die de smartphone ontvangt te gebruiken voor een authenticatie van de gebruiker. Het is eigenlijk een soort Android’s “Smart Lock”, maar dan tien keer zo krachtig.

Abacus berekent namelijk continue een “score” met behulp van allerlei signalen die het ontvangt: de locatie, gezichtsherkenning, spraakinvoer, hoe je typt en bluetooth apparaten die in de buurt zijn. Abacus analyseert zelfs hoe u loopt door de bewegingen van uw smartphone mee te nemen in deze score calculatie.

Dit klinkt natuurlijk allemaal vrij futuristisch, omdat het niet echt goed voor te stellen is dat een smartphone slim genoeg is om je daadwerkelijk te kunnen identificeren. Echter Google maakt grote stappen in de ontwikkeling van deze software en tijdens het jaarlijkse ATAP Google 1 0  evenement van 2015 lieten ze al de eerste filmpjes zien hoe Abacus de score constant berekende. Vanuit Google wordt gesuggereerd dat deze software 10 keer veiliger is dan werken met vingerafdruksensoren.

Een belangrijke bottleneck bij het gebruik van deze software is natuurlijk de batterij van uw smartphone. Zolang er nog geen batterijen zijn die voor lange tijd constant alle sensoren van de smartphone kunnen laten draaien, is de kans klein dat Abacus snel wordt uitgebracht.

Het zal dus even afwachten zijn of dit project snel realiteit wordt.

bron: http://www.msn.com/en-us/news/technology/googles-creepy-plan-to-kill-the-password/ar-BBolJVZ